Térdfájás áttekintés

Térdfájdalommal. Ha fáj a térd...

Páll Zoltán Létrehozva: Páll Zoltána FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyeket azonban fontos lenne kivizsgálni.

Mi okozhatja a térd elülső fájdalmát?

Milyen tünetek jelentkezhetnek a térdfájdalom térdfájdalommal Mivel a térd számos ok, például sérülés, ízületi gyulladás, porckopástúlterhelés miatt fájhat, az esetek nagy részében a laikusok nem tudják eldönteni, mi okozza a fájdalmat, és a többi tünetet.

diffúz ízületi fájdalom

Ugyanis a térdfájás együtt járhat merevséggel, instabilitással, gyengeséggel, kipirosodással, melegség érzettel, vagy akár a térd teljes kiegyenesítésére való térdfájdalommal. A tünetek változatosságának hátterében a térdfájdalommal ok áll, amelyek mind fájdalmat okozhatnak.

A mindennapokat megkeserítő fájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr.

Íme, a leggyakoribbak: Térdfájdalommal A térdnek több struktúrája is megsérülhet, például a térdfájdalommal, az ín, a térdkalács. A gyakori sérüléstípusok közé tartozik az elülső keresztszalag sérülés, amely főként térdfájdalommal hirtelen irányváltoztatások következménye, valamely csont törése, ami sokszor a csontritkulás következménye, de egy esés miatt is bekövetkezhet.

A meniscus szakadás akut vagy krónikus túlterhelés hatására következhet be, ezt térdfájdalommal köznyelvben helytelenül porcleválásnak nevezik. A bursitis vagy nyáktömlő gyulladása sem ritka jelenség, térdfájdalommal futóknál, kerékpározóknál, síelőknél és ugrósportot végzőknél pedig nem ritka az ún.

Mechanikai problémák Egyes esetekben előfordul, hogy egy letört csont- vagy porcdarab okozza a problémát, ami bizonyos mozdulatoknál úgy viselkedik, mint egy ajtózsanérba szorult ceruza.

Mi okozhatja a térd elülső fájdalmát? A térdízület testünk egyik legbonyolultabb ízülete, melynek egyik legsérülékenyebb része a térdkalács környéke. A bejegyzésben összefoglaljuk, a térdkalács elmozdulás okait, tüneteit, valamint kezelési lehetőségeit, ami e terület fájdalmát okozza leggyakrabban. Hogyan épül fel a térd ízület?

Máskor térdfájdalommal iliotibiális szalag szindróma a külső térd vagy csípőfájdalom rejtett oka. Az iliotibiális szalag egy erős, vastag szálas szövet, amely a láb külső részén fut, és a futók, kerékpárosok könnyen túlterhelhetik.

A térdkalács elmozdulása, diszlokációja a térdfájdalommal elülső és a térdkalács mögötti részben is fájdalmat okozhat, illetve a bármilyen ok miatt kialakult térd- és csípőfájdalom idővel kényszertartáshoz, - járáshoz vezet, ami újabb mechanikai problémákat eredményezhet.

Ha fáj a térd De mi történik akkor, térdfájdalommal kedvenc elfoglaltságunknak nem az időjárás, nem külső körülmények szabnak határt, hanem a saját testünk állít meg minket? Ha egy kellemetlen fejfájás, térdfájás, ízületi probléma vagy korábbi sérülés miatt térdfájdalommal tudunk útnak indulni? Ebbe a helyzetbe került Ágnes is, aki a következőkről számolt be: "Nagyon szeretek túrázni, 63 évesen már az életem fontos része ez a tevékenység, különösen azóta, hogy nyugdíjba mentem.

Arthritis típusok Az arthritisnek vagyis a térdfájdalommal ízületi betegségnek több, mint száz altípusa van, melyek közül a leggyakoribbak az osteoarthritis, a rheumatoid arthritisa köszvény,  és térdfájdalommal egyéb betegségekhez — például pikkelysömörhöz vagy daganatos megbetegedéshez — társuló arthritis.

Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése természetesen orvosi feladat.

A térdfájás lehetséges leggyakoribb okai

Mikor szükséges orvoshoz fordulni térdfájdalommal? Az egyik legfőbb veszélyeztető tényező a túlsúly, ami eleve nagy terhet jelent az ízületeknek. Ezen és az erő, hajlékonyság hiányán is lehet segíteni megfelelő mozgással, szükség esetén gyógytornával. Mozgásforma kérdésében azonban fontos térdfájdalommal tanácsot kérni a sportorvostól, ugyanis bizonyos sportágak nem ajánlottak térdproblémák esetén.

Túrázás térdfájdalommal

Ilyen lehet minden fáj a jobb térd ízülete sport, ami térdfájdalommal terheli a térdízületet, mint például a síelés, a futás, a hirtelen irányváltással térdfájdalommal labdajátékok — ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

Ugyanakkor van néhány olyan jel, amikor nem szabad halogatni az orvosi vizsgálatot.

a térdízület ízületi gyulladásának kezdeti stádiuma, hogyan kell kezelni

Ezek a következők: Ha a térdünk nem bírja el a súlyunkat, vagy úgy érezzük, instabil a térdízületünk. Ha a térd bedagad. Ha nem tudjuk kinyújtani vagy behajlítani a térdfájdalommal. Ha bármilyen deformitást tapasztalunk a térdünkben, a lábunkon. Ha láz, helyi kipirosodás jelentkezik.

sportoló fájó ízületek

Ha konkrétan tudjuk, hogy sérülés miatt fáj a térdünk.