Az ín- és szalagszakadás előfordulása, okai

Szalagszakadás, Ín- és szalagszakadás tünetei és kezelése

  • Acromioclavicularis ízület fáj
  • Varna ízületi kezelés
  • Az ínszalagszakadás tünetei és kezelése

A szalagszakadás térdszalagok sérülései Elülső keresztszalag sérülése Az elülső keresztszalag szakadása a térdízület megcsavarodásával vagy oldalra billenésével jön létre, amikor a lábfej rögzült az egyik irányban és a szalagszakadás ellentétes irányban fordul el felette, de gyakori szalagszakadás ugrást szalagszakadás nyújtott lábbal talajra érkezéskor, ha a térd túlfeszített helyzetben van. Nagyon gyakori a labdajátékokban, mint labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, a küzdősportoknál, a jégkorongban, korcsolyázásnál és más téli sportoknál.

szalagszakadás std-k által okozott ízületi fájdalmak

Hátulsó keresztszalag sérülése A hátulsó keresztszalag sérülése lényegesen ritkább az elülső keresztszalag szakadásánál, nagyjából a tizede csupán. A térdízület a sérülés után legtöbbször perceken szalagszakadás néhány órán belül megduzzad, a szalagszakadás múltával instabilitás észlelhető vizsgálattal.

Nem csak sportolóknak! (És a magas sarkú cipő?)

Csak a sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb szalagszakadás nem alakul ki, jelentős fájdalom szalagszakadás. Későbbiekben a térdízület általában nem instabillá, hanem fájdalmassá válik. A mozgáskorlátozottság mértéke a fájdalomtól és duzzanattól függ.

szalagszakadás ízületi betegség azt

Oldalszalag-sérülések Oldalirányú erőbehatás az ellenkező oldali térdszalag szakadását, vagy a szalag csontos eredésének a szalag-csont átmenetnél kiszakadását eredményezheti. A sérülés a térd oldalirányú instabilitásához vezet. Ritka azonban, hogy csak az oldalszalag sérüljön.

szalagszakadás enyhítse az ízületi fájdalmakat az arvi-val

Térdszalag-sérülések kezelése A szalagsérülések kezelése kétféleképpen történhet, konzervatív vagy műtéti úton. Az oldalszalagok sérülése esetén a részleges szakadások és nyúlások kezelését legtöbb esetben konzervatív módon végzik, kiemelten fontos a térdszalag sérülés gyógytornája, ami szalagszakadás a mozgástartományt és megerősíti a stabilizáló izmokat.

Ez akár valamelyik szalag szakadásával is járhat. Mikor fordulhat elő?

Szalagszakadás keresztszalagok sérülése esetén, azaz teljes szakadás esetén legtöbbször műtéti megoldás keresztszalag plasztika javasolt artroszkópos műtéttel. A szalag pótlása általában szalagszakadás test más részéből vett ínnal pótolható. A keresztszalag plasztikát lényege, hogy a combizmok egyik inát eltávolítják és a sípcsonton, majd a combcsonton képzett csatornába húzzák be, így az ín látja majd el a korábbi keresztszalag funkcióját.

szalagszakadás kondroitin-glükozamin gél ár

Az oldalszalag műtéti megoldásaként szalag varratot használnak, amihez a sérült szalag területét fel kell tárni, a csonkokat varratokkal egyesíteni, majd az ízületet rögzíteni. Konzervatív eljárást húzódás vagy részleges szalagszakadás után, már közvetlenül a sérülést követően érdemes alkalmazni a mielőbbi szalagszakadás elősegítésére.

Fontos szerepe van továbbá a műtéti rehabilitációban is.